Ο ειδικός εφέτης ανακριτής αναμένεται να καλέσει σε συμπληρωματική απολογία τον σταθμάρχη Λάρισας, ενώ υπάρχει καθυστέρηση στον προσδιορισμό της δίκης.
Μετά και την απολογία της προέδρου της ΡΑΣ, η οποία τελικά αφέθηκε ελεύθερη με περιοριστικούς όρους την υποχρεωτική διαμονή στον τόπο κατοικίας της και την παρουσία μια φορά το μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής της, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν τον ειδικό εφέτη ανακριτή να καλεί σε συμπληρωματική απολογία τον σταθμάρχη, ο οποίος ήδη έχει αποφυλακιστεί από τον Αύγουστο του 2024.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες για συμπληρωματικές καταθέσεις θα κληθούν και άλλοι εμπλεκόμενοι.
Την ίδια ώρα, ο φάκελος με τα στοιχεία για το λεγόμενο «μπάζωμα», έχει ενσωματωθεί στην ευρύτερη δικογραφία, και ο ειδικός εφέτης ανακριτής εξετάζει όλα τα στοιχεία που έχει στα χέρια του.
Η διαδικασία της ανάκρισης αναμένεται να διαρκέσει περισσότερο, καθώς αναμένονται τρεις επιπλέον πραγματογνωμοσύνες, από Έλληνες πραγματογνώμονες.
Τι θα αφορούν οι πραγματογνωμοσύνες;
1η πραγματογνωμοσύνη: Θα αφορά τις χημικές ουσίες – το λεγόμενο «ξυλόλιο» που φέρεται να βρέθηκε στο μοιραίο βαγόνι.
2η πραγματογνωμοσύνη: Θα εξετάσει τη λειτουργία ( ή μη λειτουργία) του συστήματος τηλεδιοίκησης.
3η πραγματογνωμοσύνη: Θα εστιάζει στις γραμμές των τρένων.
Πότε θα προσδιοριστεί η δίκη;
Η μοιραία σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών, που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τόσο άδικα τη ζωή τους 57 αθώοι άνθρωποι, συνέβη το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου του 2023. Δεκαεννιά μήνες αργότερα, και παρά τις συζητήσεις και τις προσπάθειες για επίσπευση των διαδικασιών σε προανακριτικό και ανακριτικό επίπεδο, ο φάκελος της δικογραφίας δεν έχει ακόμη κλείσει και η υπόθεση δεν έχει παραπεμφθεί στο ακροατήριο.
Βασικό ερώτημα όλων; Θα είναι έγκαιρη και αποτελεσματική η Ελληνική δικαιοσύνη στην υπόθεση των Τεμπών;
Συγγενείς των θυμάτων, επιβαίνοντες και τραυματίες, μιλούν στο in για την πολυαναμενόμενη δίκη των Τεμπών.
Όπως φαίνεται ορισμένοι από αυτούς θεωρούν πως η διαδικασία καλώς καθυστερεί, εφόσον αυτό συμβαίνει για να γίνει πιο ενδελεχής και εμπεριστατωμένη έρευνα για τα αίτια και τους υπαίτιους του δυστυχήματος. Υπάρχουν όμως και κάποιοι που εκφράζουν φόβους, πως όσο η κατάσταση «χρονίζει», το θέμα «ξεχνιέται» και ζητούν την επίσπευση στην απονομή δικαιοσύνης…
Ο κυρία Δέσποινα Γκανίδου, μητέρα του 22χρονου αδικοχαμένου Γιώργου Παπάζογλου, επικροτεί την ενδελεχή έρευνα των δικαστικών αρχών ακόμη κι αν αυτή συνεπάγεται μία λογική καθυστέρηση.
Δέσποινα Γκανίδου – μητέρα Γιώργου Παπάζογλου, θύματος Τεμπών
«Θέλουμε να είναι όσο τον δυνατόν πιο πλήρης η δικογραφία και μετά να ξεκινήσει η δίκη. Εμείς ελπίζουμε πως από τη στιγμή που δίνονται και άλλες καταθέσεις, θα συλλεχθούν επιπλέον στοιχεία τα οποία θα ενισχύσουν το αίτημά μας για αναβάθμιση των κατηγοριών από πλημμελήματα σε κακουργήματα».
Όσον αφορά την απόφαση να αφεθεί ελεύθερη μετά την απολογία της η Πρόεδρος της ΡΑΣ, η κυρία Γκανίδου την χαρακτηρίζει «απαράδεκτη».
«Απαράδεκτη η απόφαση να αφέθηκε ελεύθερη η πρόεδρος της ΡΑΣ και ειδικά χωρίς ούτε καν να καταβάλλει κάποια εγγύηση. Και το πιο απαράδεκτο από όλα είναι πως επί 19 μήνες έμενε στη θέση της, δεν την μετακίνησε κανείς, έχοντας πρόσβαση σε όλα τα έγγραφα! Όπως φυσικά και άλλοι υπάλληλοι του ΟΣΕ!» τονίζει στο in η κυρία Γκανίδου».
Από μία άλλη οπτική, ο Ανδρέας Αλικανιώτης που την ημέρα του δυστυχήματος βρέθηκε στην μοιραία αμαξοστοιχία και βοήθησε ανθρώπους να απεγκλωβιστούν, αναφέρει πως ανησυχεί μήπως αυτή η καθυστέρηση της δίκης, λειτουργήσει αρνητικά και όχι θετικά στην απονομή δικαιοσύνης.
Ανδρέας Αλικανιώτης – τραυματίας των Τεμπών
«Πολύ κακώς αργεί όλο αυτό. Όσο αργεί να ξεκινήσει η δίκη, τόσο ξεχνιέται το όλο ζήτημα του δυστυχήματος και παραβλέπονται πράγματα. Από τη μία θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι καλό γιατί θα συλλεχθούν περισσότερα στοιχεία πριν πάμε στη διαδικασία στο ακροατήριο. Υπάρχει όμως και η περίπτωση να δοθεί χώρος και χρόνος για να παραποιηθούν στοιχεία, κάτι που φυσικά απεύχομαι να γίνει. Τα άτομα που εμπλέκονται είναι πολλά.» τονίζει ο νεαρός Ανδρέας Αλικανιώτης .
Δικαστικές πηγές, πάντως, τονίζουν , ότι η ανακριτική διαδικασία αναμένεται να διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024, με αποτέλεσμα η πρώτη δικάσιμος για την τραγωδία των Τεμπών να ορίζεται μέσα στο 2025.