Ένα κολιέ που συνδέεται με τη σύζυγο του Γάλλου βασιλιά Λουδοβίκου XVI και της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας, Μαρία Αντουανέτα, πουλήθηκε για 4,26 εκατομμύρια CHF (4,5 εκατ. ευρώ) στον οίκο Sotheby’s στη Γενεύη.
Το κολιέ, φτιαγμένο από περισσότερα από 500 διαμάντια, ήταν η τελευταία παρτίδα στη δημοπρασία του Sotheby’s «Royal and Nobel Jewels» στις 13 Νοεμβρίου στη Γενεύη και υπερδιπλασίασε τη χαμηλή εκτίμησή του.
Μερικά από τα διαμάντια στο συγκεκριμένο κόσμημα πιστεύεται ότι προέρχονται από το περίφημο διαμαντένιο κολιέ της Μαρίας Αντουανέτας, το οποίο προκάλεσε τεράστιο σκάνδαλο τη δεκαετία του 1780 που αμαύρωσε περαιτέρω τη φήμη της τελευταίας βασίλισσας της Γαλλίας, ενισχύοντας την οργή εναντίον της και την καταδίκη της.
Το πρωί της 16ς Οκτώβρη του 1793, ο δήμιος Ανρί Σανσόν έσυρε από το κελί της φυλακής τη Mαρία Αντουανέτα, την 37χρονη πρώην βασίλισσα της Γαλλίας, η οποία λίγες ώρες νωρίτερα δικάστηκε με την κατηγορία της προδοσίας και καταδικάστηκε σε θάνατο.
Ο δήμιος με την κόκκινη κουκούλα έκοψε αρχικά τα μαλλιά της βασίλισσας, ώστε να της προσφέρει έναν καθαρό και γρήγορο θάνατο. Λίγο μετά, την αποκεφάλισε μπροστά σε ένα χαρούμενο πλήθος που ζητωκραύγαζε, «Vive la nation!».
Τα διαμάντια που οδήγησαν στην πτώση
Τα διαμάντια φέρονται να προέρχονται από το περίφημο περιδέραιο του 1785 το οποίο είχε προκαλέσει σκάνδαλο οκτώ χρόνια πριν από την εκτέλεσή της Μαρίας Αντουανέτας.
Η υπόθεση επικεντρώθηκε γύρω από τη Ζαν ντε λα Μοτ, μια αρχόντισσα που όταν είχε οικονομικές δυσκολίες προσποιήθηκε ότι ήταν η Αντουανέττα για να αποκτήσει το πολύτιμο περιδέραιο της -αλλά χωρίς να πληρώσει πραγματικά.
Όταν η απάτη αποκαλύφθηκε, η Μαρία Αντουανέτα κατηγορήθηκε για το σκάνδαλο, αθωώθηκε από το δικαστήριο ωστόσο η φήμη της είχε ήδη αμαυρωθεί.
Το αμφιλεγόμενο περιδέραιο αποτελούνταν από σχεδόν 650 διαμάντια (σχεδόν 2.800 καρατίων) που στη συνέχεια πουλήθηκαν χωριστά γράφει το ArtNet.
Κοσμηματοπώλης της Bond Street είπε ότι αγόρασε 350 από αυτά για πάνω από 10.000 £ (12.007 ευρώ), σύμφωνα με τον Sotheby’s.
Η Τζέσικα Ουίντχαμ, επικεφαλής του τμήματος κοσμημάτων του Sotheby’s είπε ότι «είναι πιθανό κάποια από αυτά τα διαμάντια να προέρχονται από το διάσημο διαμαντένιο κολιέ που οδήγησε στην πτώση της Μαρίας Αντουανέτας».
Ο οίκος δημοπρασιών ανέφερε ότι το περιδέραιο, που αποτελείται από τρεις σειρές διαμαντιών, είχε βγει «ως εκ θαύματος άθικτο» από μια ασιατική ιδιωτική συλλογή.
«Αυτό το κόσμημα είναι ένας απίστευτος επιζών της Ιστορίας» πρόσθεσε ο οίκος
Το κόσμημα του 18ου αιώνα, που αποτελείται από διαμάντια βάρους περίπου 300 καρατίων, είχε υπολογιστεί ότι θα πουληθεί από τον οίκο Sotheby’s Royal and Noble Jewels για 1,5-2,5 εκατ. ευρώ. Ωστόσο οι προσφορές πολλαπλασίασαν την αρχική εκτίμηση αναφέρει ο The Guardian.
Όλα για τη βασίλισσα
Η πλειοδότρια -η ταυτότητα της δεν αποκαλύφθηκε- ήταν «εκστατική» είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρές Γουάιτ Κορεάλ, πρόεδρος του τμήματος κοσμημάτων του οίκου Sotheby’s.
«Ηταν έτοιμη να πολεμήσει και το έκανε», είπε, προσθέτοντας ότι ήταν μια «ηλεκτρισμένη νύχτα».
«Υπάρχει προφανώς μια θέση στην αγορά για ιστορικά κοσμήματα με ιδιαίτερη προέλευση. Οι άνθρωποι όχι μόνο αγοράζουν το αντικείμενο, αλλά αγοράζουν όλη την Ιστορία που είναι συνδεδεμένη με αυτό», εξήγησε στον Guardian.
Το περιδέραιο των 300 καρατίων και των 500 διαμαντιών που φέρεται να ανήκε στη συλλογή του Μαρκησίου του Άνγκλεσει και προέρχεται σύμφωνα με τον οίκο από ιδιωτική ασιατική συλλογή και αυτή είναι η πρώτη του δημόσια εμφάνιση έπειτα από 50 χρόνια.
Το «σπάνιο και εξαιρετικά σημαντικό» περιδέραιο πιθανότατα είχε δημιουργηθεί τη δεκαετία πριν από τη Γαλλική Επανάσταση αναφέρουν οι Sotheby’s.
Καράτια αιώνων
«Το κόσμημα έχει περάσει από οικογένεια σε οικογένεια. Αρχής γενομένης, κατά πάσα πιθανότητα, από τις αρχές του 20ού αιώνα, όταν ήταν μέρος της συλλογής των Μαρκησίων του Άνγκλεσι», ανέφερε ο Γουάιτ Κορεάλ.
Το περιδέραιο έχει φορεθεί πιθανότατα δύο φορές από τα μέλη αυτής της οικογένειας των Άνγκλεσι. Μία στη στέψη του βασιλιά Γεωργίου Στ’, το 1937, και μία στη στέψη της κόρης του, βασίλισσας Ελισάβετ Β’, το 1953.
Η πιο πρόσφατη δημόσια εμφάνιση του κολιέ ήταν το 1979 ως μέρος της Έκθεσης του Αμερικανικού Μουσείου Φυσικής Ιστορίας στη Νέα Υόρκη και η πιο «διάσημη προβολή» του 20ου αιώνα ήταν όταν φορέθηκε από τη σύζυγο του 7ου Μαρκήσιου του Άνγκλεσει, Σίρλεϊ Μόργκαν στη στέψη της Ελισάβετ Β’.
Ο Μαρκήσιος είχε κληρονομήσει το κόσμημα από τη μητέρα του Μάρτζορι Παζέ που το είχε φορέσει στη στέψη του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’ το 1937. Ο Sotheby’s αποκάλεσε την Παζέ «μία από τις πιο διάσημες και πιο καλοντυμένες γυναίκες της κοινωνίας του πρώτου μισού του 20ού αιώνα» που «συχνά την έβλεπες στις σελίδες της Vogue και του Tatler».
Διαμάντια από την Ινδία
Οι πληροφορίες για το περιδέραιο ωστόσο είναι λίγες. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος το κατασκεύασε ή ποιος το παρήγγειλε με τον οίκο δημοπρασιών να εικάζει ότι ένα περιδέραιο αυτής της τεχνοτροπίας και αξίας είναι πιθανό να έχει ζητηθεί από βασιλική οικογένεια.
Ο οίκος Sotheby’s είπε ότι τα διαμάντια στο κολιέ προέρχονται πιθανότατα από τα ορυχεία Γκολκόντα στην Ινδία. «Ο τυχερός αγοραστής έφυγε με ένα εντυπωσιακό κομμάτι της Ιστορίας», είπε ο Τομπάιας Κόρμιντ, επικεφαλής του μεγαλύτερου διαδικτυακού κοσμηματοπωλείου διαμαντιών στην Ευρώπη, 77 Diamonds.
«Με εξαιρετικής ποιότητας διαμάντια από τα θρυλικά, εξαφανισμένα πλέον ινδικά ορυχεία Γκολκόντα, η πιθανή σύνδεσή του με τη Μαρία Αντουανέτα, μαζί με το γεγονός ότι φορέθηκε σε δύο στέψεις, κάνουν αυτό το κολιέ του 18ου αιώνα πραγματικά ξεχωριστό».
Το περιδέραιο αποτελείται από τρεις σειρές διαμαντιών που καταλήγουν σε δύο αδαμάντινες «φούντες».
Η Marjorie Paget φορώντας το διαμαντένιο κολιέ ποζάρει για μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Cecil Beaton / Sotheby’s
Η Marjorie Paget φορώντας το διαμαντένιο κολιέ ποζάρει για μια φωτογραφία που τραβήχτηκε από τον Cecil Beaton. Ευγενική παραχώρηση Condé Nast / Sotheby’s.
Πριν βγει στο σφυρί, το περιδέραιο ήταν έκθεμα στην παγκόσμια περιοδεία που διοργάνωσε το φθινόπωρο ο οίκος Sotheby’s στο Λονδίνο, το Χονγκ Κονγκ, τη Νέα Υόρκη, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊπέι και το Ντουμπάι πριν ρίξει την αυλαία του στη Γενεύη για τη δημοπρασία.
Υποσημείωση
Η Μαρία Αντουανέτα δεν είπε ποτέ «Αν δεν έχουν ψωμί, ας φάνε παντεσπάνι». Αν και η φράση που προέτρεπε τους φτωχούς στη Γαλλία να φάνε παντεσπάνι, αφού δεν είχαν ψωμί (Qu’ils mangent de la brioche) έχει αποδοθεί στην βασίλισσα που αποκεφαλίστηκε μπροστά στο πλήθος, η αλήθεια είναι άλλη.
Η φράση γράφτηκε για πρώτη φορά το 1765, στο βιβλίο του Ζαν Ζακ Ρουσώ, «Απολογίες», όταν η Μαρία Αντουανέτα ήταν μόλις εννέα ετών και δεν είχε επισκεφτεί ούτε μία φορά τη χώρα.