Σε αναμονή η χώρα μας για την υπογραφή της Κοινής Συμφωνίας Προμήθειας της Ε.Ε. ώστε να έρθουν νέες ποσότητες φαρμάκων μέσω ΙΦΕΤ
Με το σταγονόμετρο δίνονται το τελευταίο διάστημα τα νοσοκομειακά αντι- ιικά κατά του κορονοϊού στα νοσοκομεία, αφού τα αποθέματά τους στη χώρα μας τελειώνουν, και η αναδιανομή των αποθεμάτων, είναι πλέον καθημερινότητα.
Οι γιατροί, το τελευταίο δίμηνο, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα περιστατικά κορονοϊού που τελικά χρειάζονται εισαγωγή, βιώνουν μια καθημερινή αναστάτωση μέχρι να βρεθεί το φάρμακο και να καλυφθούν οι ανάγκες των ασθενών, εξαιτίας των περιορισμένων αποθεμάτων του ενός αντιικού φαρμάκου, για το οποίο απαιτείται νοσοκομειακό περιβάλλον, επειδή χορηγείται ενδοφλεβίως.
Έχουν ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι εξαιρέσεις ασθενών που δεν μπορούν να πάρουν αντι-ιικό χάπι κατά του κορονοϊού
Το γεγονός, επιβεβαιώνεται όχι μόνο από νοσοκομειακούς γιατρούς, αλλά και από την παρασκευάστρια εταιρεία και το υπουργείο Υγείας.
Αιτία των περιορισμένων ποσοτήτων, είναι η καθυστέρηση υπογραφής της συμφωνίας για την κοινή προμήθεια των συγκεκριμένων φαρμάκων σε επίπεδο Ευρώπης, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν ανάλογες ελλείψεις και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το θέμα αφορά τον προγραμματισμό του κάθε κράτους, σε συνδυασμό με τα περιστατικά κορονοϊού που χρειάζονται νοσηλεία.
Οι ημερομηνίες υπογραφής της Κοινής Συμφωνίας Προμήθειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχώς μετατίθενται, και τώρα περιμένουμε την υπογραφή στις 2 Δεκεμβρίου, αφού δεν ολοκληρώθηκε η υπογραφή την περασμένη Πέμπτη που είχε προγραμματιστεί.
To ενθαρρυντικό είναι ότι τις τελευταίες εβδομάδες τα κρούσματα κορονοϊού βρίσκονται σταθερά σε χαμηλά επίπεδα – και μάλιστα σχεδόν στο μισό από την αντίστοιχη κατάσταση κορονοϊού πέρυσι – με αποτέλεσμα η διαχείριση των ασθενών να γίνεται με επιτυχία, αφού τελικά βρίσκεται το φάρμακο εφόσον χρειαστεί.
Για το θέμα μίλησε στο in.gr o γενικός γραμματέας Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Άρης Αγγελής, εξηγώντας πως ήδη κάνουμε διαχείριση στις ποσότητες των φαρμάκων που υπάρχουν, όσο βρισκόμαστε σε αναμονή για την ολοκλήρωση της νέας συμφωνίας. Η «Συμφωνία Κοινής Προμήθειας» (Joint Procurement Agreement) αποφασίσθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να διασφαλιστεί η ταχεία και ισότιμη πρόσβαση του φαρμάκου, στις χώρες της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΕΟΧ).
Την ίδια στιγμή, από την πλευρά της αγοράς, παράγοντες επισημαίνουν ότι ήδη το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ) έχει ξεκινήσει συζητήσεις και προσπαθεί να φέρει ποσότητες ρεμδεσιβίρης από το εργοστάσιο της παρασκευάστριας εταιρείας στην Ιρλανδία, εν αναμονή της υπογραφής της Ευρωπαϊκής συμφωνίας.
Κι αυτό, γιατί αμέσως μετά την υπογραφή της κοινής ευρωπαϊκής προμήθειας, το κάθε κράτος καλείται να εξειδικεύσει τις ποσότητες που θα εισάγει, ανάλογα με τις ανάγκες του.
Αντίστοιχα λοιπόν, και η χώρα μας θα πρέπει να προχωρήσει σε προσδιορισμό των ποσοτήτων που θα χρειαστεί να εισαχθούν. Φορέας υπεύθυνος για τις εισαγωγές αυτές είναι και σε αυτή την περίπτωση το ΙΦΕΤ.
Όπως τόνισε ο κ. Αγγελής, ήδη από τις αρχές Σεπτεμβρίου, το υπουργείο ακολουθεί τις θεραπευτικές οδηγίες των επιστημονικών εταιριών λοιμώξεων που θέτουν σε προτεραιότητα τη χρήση του από στόματος χαπιού νιρματρελβίρης- ριτοναβίρης. Παράλληλα, μέσω ΗΔΙΚΑ έχουν ενσωματωθεί στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση οι περιπτώσεις εξαίρεσης των ασθενών που δεν μπορούν να πάρουν το συγκεκριμένο χάπι, εξαιτίας αλληλεπιδράσεων ή αντενδείξεων, λόγω συνοδών παθήσεων.
Η διαχείριση αυτή, θα επισημανθεί και με σχετική εγκύκλιο η οποία αναμένεται να εκδοθεί από το υπουργείο τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Στρατηγικού Σχεδιασμού.