Διάλεξη – παρουσίαση βιβλίου του καθηγητή Πανεπιστημίου Αθηνών, Μανιτάκη Νικόλαου το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 17:30 στο Λατσειο Δημοτικό Μέγαρο.
Το Σάββατο 23 Νοεμβρίου στις 5.30 μμ. θα διεξαχθεί στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο διάλεξη-συζήτηση με θέμα «Το Γαλλικό Ινστιτούτο στον Πύργο Ηλείας (1950-1970): ιστορία και ενθυμήσεις». Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Δήμο Πύργου και τις εκδόσεις Ασίνη, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του αναπληρωτή καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Νικόλαου Μανιτάκη «Το Γαλλικό Ινστιτούτο Αθηνών, 1915-1961».
Για την ιστορία του γαλλικού ιδρύματος και γενικότερα για τη γαλλοφωνία στην Ηλεία θα μιλήσουν: η Δώρα Κάββουρα-Σισσούρα, αν. καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, η Δήμητρα Φελερή, καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, ο Μάριος Ρηγούτσος, πρώην Υπεύθυνος του Γαλλικού Ινστιτούτου Πύργου, η Παναγιώτα Σαράφη, διδάκτωρ του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου, η Κωνσταντίνα Βασιλακοπούλου, γεωπόνος ΜΒΑ – ποιήτρια, και η Μαρία Μπουρνά, πρόεδρος Palso Ηλείας. Παλαιοί μαθητές του γαλλικού ιδρύματος θα καταθέσουν τις μαρτυρίες τους, εμπλουτίζοντας τη συζήτηση με τις αναμνήσεις τους. Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Πύργου, παλαιός μαθητής του Γαλλικού Ινστιτούτου.
Παράρτημα του Γαλλικού Ινστιτούτου Αθηνών, το Γαλλικό Ινστιτούτο Πύργου ιδρύθηκε μετά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο και υπήρξε, κατά το διάστημα της πολυετούς λειτουργίας του, ένας από τους πιο πετυχημένους εκπαιδευτικούς και πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης.
Δεκάδες Πυργιώτες παρακολούθησαν τα μαθήματα γαλλικής γλώσσας, αποκτώντας μια στέρεη γλωσσομάθεια και ερχόμενοι σε επαφή με στοιχεία του γαλλικού πολιτισμού.
Το γαλλικό ίδρυμα λειτούργησε ως ένας σημαντικός πολιτιστικός φορέας της πόλης, διοργανώνοντας τακτικά εκδηλώσεις πνευματικού και καλλιτεχνικού περιεχομένου, σε συνεργασία με ντόπιους εκπροσώπους των γραμμάτων και των τεχνών.
Ο θεσμός του Γαλλικού Ινστιτούτου, του μόνου ξένου Ινστιτούτου που λειτούργησε ποτέ στην πρωτεύουσα της Ηλείας, αγκαλιάστηκε από τους κατοίκους της και σήμερα αποτελεί ένα αναπόσπαστο και πολύτιμο μέρος της τοπικής ιστορίας, το οποίο η παρούσα εκδήλωση επιδιώκει να αναδείξει, ώστε να γίνει κοινό κτήμα.